12.2.14

Posted by Alper Demiroğlu | File under :
Selam. Yine ben. :p 
Son zamanlarda buraları oldukça boşladığımın ben de farkındayım. Bir süredir yazı yazmıyordum, bunun nedeni de günlerimin büyük bir kısmını İsveççe ve İngilizce çalışmaya ayırmam ve arta kalan zamanları da sevdiğim grupların şarkılarını dilimize çevirmekle değerlendirmemdi. Hatta Bloodbath - Cry My Name tamamen bitti, fakat sözlerin içerdiklerine yurdum insanının verebileceği tepkileri düşününce bu çalışmayı askıya almanın daha doğru olacağını düşündüm. Tıpkı birçok kişinin Türkçe'ye çevirdiğimde anlamsız bulduğu, ancak orjinal çevirisinden de ödün vermek istemediğim bir Cynic parçasında yaşadığım problem gibi. Bu tarz durumlarda anormal derecede detaycı ve mükemmeliyetçi olmanın da karşı koyulamaz bir getirisi kuşkusuz var tabiiki. Aslında isteyen varsa bu huylarımı seve seve paylaşabilirim. Karşılığında da hiçbir şey istemem üstelik. :p Hı? Ne dersiniz?

Her şey bir yana yakın bir gelecekte dinlediğim müzik ve izlediğim filmler dışında daha birçok konuyu yazıya döküp burada paylaşmayı planlıyorum. Özellikle albüm incelemelerinin içeriklerinde gözle görülür bir kısalma görürseniz şaşırmayınız. Zaten benim için mühim olan kısa cümlelerle de olsa grup hakkında merak uyandırıp okuyucuya yeni bir şeyler dinletebilmek. Hepsi bu.

Şimdi üşümemenizi sağlayacak kalın bir şeyler alın yanınıza. Çünkü Norveç'e, Norveçli pagan black metal grubu Kampfar'a konuk oluyoruz! :)


Kampfar, adının gaddarlığından da tahmin edilebileceği üzere karanlık bir müzik yapıyor. Kendilerini Norveç'in karamsarlılığına kaptırmışlar yani bir şekilde. Ve aslında bakarsanız Kampfar adını ilk defa duyduğumda yepyeni bir grup olduklarına dair düşüncemin tam tersine köklü bir grup var karşımızda. Kariyerlerine 1996 yılında ve kendi grup adını verdikleri bir EP ile başladılar. Hemen bir yıl sonra çıkardıkları ilk albüm olan "Mellom Skogkledde Aaser" ile birlikte büyük beğeni topladılar. "Mare" albümünden üç yıl sonra piyasaya sunulan "Djevelmakt" ise grubun altıncı stüdyo albümü. Ve birçok kişinin de bu düşünceme katılacağı üzere Kampfar diskografisindeki en başarılı albüm kapağına sahip.

Albümdeki şarkıların Norveççe (Our Hounds, Our Legion ve Swarm Norvegicus'un birkaç kısmı hariç.) dilinde yazılması ve 1995 yılından beri Kampfar'da bulunan vokalist "Dolk"un ilk parçadan son parçaya kadar sağlamlığından taviz vermeyen güçlü black metal vokali birleşince Norveç'in donduran soğuğunu ensenizde hissetmek (OHA) pek de güç olmuyor. Tamam tamam, modası çoktan geçmiş bir övgü oldu bu. Vakit kaybetmeden en iyisi şu albümü geceleyin ve sağlıklı bir ortamda dinleyin. İster istemez zihninizin Kuzey'e uğradığını çok geçmeden farkedeceksiniz. Swarm Norvegicus dinlerken benim aklıma ilk olarak Norveç ormanları ve Corpse paint'li adamlar geldi mesela. :(

"Djevelmakt"ın en çok dinlediğim parçaları sırasıyla Swarm Norvegicus, Our Hounds, Our Legion, Mylder ve Blod, Eder og Galle. Şimdiden söyleyeyim: Çok kısa bir dinleme sürecinin ardından okunuşu da basit olduğundan "HELVETEEEE!" diye Dolk'a eşlik etmekten kendinizi alıkoyamayacaksınız. Sonra Alper demişti dersiniz. :p Gerçekten acayip bir parça Mylder.

"Kampfar - Djevelmakt", black metal'e farklı bir bakış açısı kazandırmıyor. Yeni bir çağ falan da açmıyor. Fakat türünün hakkını fazlasıyla veren, enteresan bir gruptan enteresan bir albüm. Kesinlikle pişman olmayacaksınız. :) 


Ülke: Norveç.
Şirket: Indie Recordings.
Albüm Çıkış Tarihi: 27 Ocak, 2014.
Tarz: Pagan Black metal.

Puanım: 8/10.







  
▶▶ “Kampfar - Djevelmakt“ başlıklı yazı, The Sorrowed Man blog ya da herhangi bir konu hakkındaki düşüncelerinizi thesorrowedman@windowslive.com adresine mail atarak belirtebilir, bu tip klişelerin yanı sıra Last.fm profilime uğrayabilir ve hazır oralardayken Twitter'dan da takip edebilirsiniz. :p

0 yorum:

Yorum Gönder