16.1.14

Posted by Alper Demiroğlu | File under :
Acizliğin ete dönüşmüş hali olan insanoğlunun, ölümün soğuk yüzüne karşı gösterdiği tutumu hep çok ilginç bulmuşumdur. Zaman tahmin edilenden çok daha hızlı bir şekilde geçmektedir (Tıpkı şu yazılanları okurken geride bıraktığınız 4-5 saniye gibi.), fakat insanoğlu o kadar kibirlidir ve kibiri tarafından öylesine kör edilmiştir ki, ölümün her daim ensesinde olduğunu görmezden geldiği gibi çevresindeki insanların arasında da kol gezdiği gerçeğini kabullenmez, daha doğrusu kabullenmek istemez. Kısacası insan; Birçok gerçeği görmezden geldiği gibi ölüm gerçeğinden de mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışarak, pek tabii değerli olan hayatının değersiz bir yük olduğunu düşünür ve akabinde de yaşamını bu olumsuz psikoloji üzerine kurar.

Fakat tam bu anda ırkımızın bir başka acizliği göze batar. İnsanların nelere sahip olduklarını farketmeleri için illa ki bir şeylerini kaybetmeleri gerekmektedir. Belki alınacak bir haber veya yaşanılacak bir olay, o anın verdiği negatif enerjiyle çığırından çıkan ancak kazananın olmadığı tartışmaların, hatta burun kıvırdığımız günlük döngünün dahi değerini bizlere tekrar hatırlatabilir. Ama asıl önemli olan kısım bence şudur: Başa gelmeden anlamak.

Aynı zamanda Hattie Dalton’ın ilk uzun metrajlı filmi olan "Third Star (Üçüncü Yıldız.)", sahip olduğu kanser yüzünden bir sonraki doğum gününü göremeyeceğini bilen James'in (Benedict Cumberbatch) 29. yaş gününü en yakın 3 arkadaşıyla birlikte, çok sevdiği Barafundle Körfezi'nde geçirmesini ve bu özel yolculukta yaşanılanları ele alıyor. Az önce de belirttiğim gibi "Üçüncü Yıldız" Hattie Dalton’ın ilk uzun metrajlı filmi, ancak buna rağmen birkaç ufak hata dışında gerçekten başarılı bulduğumu belirtme gereği duyuyorum. Verilmek istenen mesaj usta bir sadelik ile izleyiciye ulaşıyor. Yer yer abartılı bulmama karşın filmde çok yoğun bir şekilde işlenilen "vefa" ve "dostluk" temaları ise zihinde kalıcı etkiler bırakacak türden. Konusu temelde ölüm olan, fakat yaşamayı anlatan "Third Star", James'in yaptığı tercihler aracılığıyla da verdiğimiz kararların hayatımıza ne denli yön verdiğini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

Hayata olan bakış açınızı sorgulamak, kalbinizin derinliklerindeki ölüm korkusuyla yüzleşmek ve onu yaşama sevincinizle yok etmek istiyorsanız, "Third Star"ı mutlaka izleyin. Tıpkı birazdan üçüncü defa izleyecek olmam gibi. :)


Yönetmen: Hattie Dalton.
Yapım: 2010/İngiltere.
Süre: 92 Dakika.
Tür: Drama.

Puan: 7,5/10.

▶ ▶ “Third Star“ başlıklı yazı, The Sorrowed Man blog ya da herhangi bir konu hakkındaki düşüncelerinizi thesorrowedman@windowslive.com adresine mail atarak belirtebilir, bu tip klişelerin yanı sıra Last.fm profilime uğrayabilir ve hazır oralardayken Twitter'dan takip edebilirsiniz. :p

0 yorum:

Yorum Gönder