17.1.14

Posted by Alper Demiroğlu | File under :
Günümüzde "ecnebi korku öğesi" olarak tanımlanabilecek fakat özlerinde oldukça iyi niyetli yaratıklar olan "zombi"ler eğer olmasaydı film ve oyun sektörleri ne yapardı hiç bilemiyorum! Çok değil, günümüzden sadece 5-6 sene öncesini bir hayal edin. Zombi kavramını ciddi anlamda Türk kültürüyle ilk kez tanıştıran "The Walking Dead" henüz piyasada yok! İnsanlar, o zamanların en karizmatik korku öğeleri olan "şeytan" ve "cin" konseptli filmlerden korku eksiğini kapatıyor. (2010 yılında vizyona girmiş olan ve Türk sinema tarihinin ilk zombi içerikli filmi "Ada: Zombilerin Düğünü"nü bilerek yok saydım burada, belki çok geç oldu ama hala Yunanlılara iteleyebiliriz.) Daha sonraları ise vampir ve kurt adam gibi yine "ecnebi icadı" olan korku öğeleri Türk kültürünün bir parçası olmayı deniyor, fakat ne şaşırtıcıdır ki başarılı olunamıyor. Olmuyor, içimize işlemiyor bu korkular.

Peki neden? Çünkü henüz çok küçük yaşlarda Gulyabani'nin sıfatsız suratı ve "Tarkan - Viking Kanı" filminden hatırlanabilecek çakmak çakmak gözlü dev ahtapot ile tanışma şerefine nail olmuş bir nesil, bunları çok ucuz numaralar olarak görüyor.

Fakat ilerleyen zaman ve filmcilik anlayışı ile birlikte "zombi" kelimesi daha sık duyulur olunuyor. Resident Evil ve REC serileri, 28 Gün Sonra/28 Hafta Sonra, I Am Legend derken zombiler video oyunlarında da oldukça sık tercih edilen bir öğe olarak korku/gerilim filmlerine de yeni bir boyut getiriyor.  

Bugüne kadar yapılmış en büyük bütçeli zombi filmlerinden biri olan "Dünya Savaşı Z", film olarak 2012, oyun olarak da The Last of Us'la oldukça benzerlik gösteriyor. Hatırlayacak olursanız 2012'de de 2 çocuklu bir aile ve onların yaşanılan olağanüstü hal ile birlikte her biri birbirinden imkansız olan olaylar silsilesinden kurtulmaları konu alınmaktaydı. Yani denilebilir ki "World War Z"nin "2012" ile tek farkı, ele alınan temaları.

Yazının başından beri "Dünya Savaşı Z"nin bir zombi filmi olduğunu söylüyorum belki ancak zombiler hakkındaki bilginiz sadece "The Walking Dead" dizisinden ibaretse, bu filmde önünüze zombi diye konulan yaratıkların size pek de normal geleceğini sanmıyorum. Neden mi? İlk ısırıktan sonra yaşanılan değişim olsun, zıplaya zıplaya koşmaları olsun, en az 50 metrelik duvara tırmanıp oradan aşağı düşüp tekrar kalkıp depar atmaları olsun filmdeki zombilerin bir hayli hiperaktif olduğunu söylemek mümkün, ben şimdiden uyarayım da. 

 Filmin yapımcılığını üstlendiği gibi başrol oyuncusu da olan Brad Pitt "eh işte" dedirten bir oyunculuk performansı sunuyor. Klişeler dışında, çekilen mantığa aykırı sahneler de filmin çok büyük eksilerinden kesinlikle. Meşhur uçak sahnesinde, kahramanımızın uçağın çok büyük bir kısmının parçalanmasına rağmen adeta istifini bozmayarak koltuğuna oturup kemerini bağlaması gerçekten pek gülünç bir olaydı. Üstelik bomba patlatarak düşürdüğün uçaktan, enfeksiyon kapmasın diye kolunu kestiğin kız ile birlikte sağ salim çıkman da gerçekten müthiş bir kahramanlık örneğiydi Brad'ciğim.

"World War Z"nin film dışında bir de siyasi bir boyutu var tabii. Siyasetten mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışan biri olarak, İsrail'in dünya üzerindeki misyonunun ballandıra ballandıra anlatılması, hatta "İnsanlığın, medeniyetin merkezi İsrail." şeklinde bir çıkarım yapılmasının gayet doğru olacağı sahneler Hollywood sinemasının politik karmaşıklığını bir güzel ortaya çıkarıyor. Onun dışında Amerikan propagandasına da kalındığı yerden devam elbette.

"Dünya Savaşı Z" hakkında söyleyeceğim son şey ise sonunun inanılmaz derecede aceleye getirilmiş olması. Ve bence bu cidden büyük bir handikap. Zira ne Brad Pitt'in kendine hangi ilacı enjekte ettiğini gördük, ne de ailesini kapı dışarı atanlarla hesaplaştığına tanıklık ettik. Bu açıdan ister istemez acayip bir yarım kalmışlık hissi yaşayıp "Ee? Bu muydu yani?" şeklinde tepkiler verebiliyorsunuz. Amma velakin tüm bu eksilere rağmen "Zombi filmlerini severim." diyenlerin pişman olmayacağını da belirtmek istiyorum, iyi seyirler.


Yönetmen: Marc Forster.
Yapım: 2013/Amerika.
Süre: 116 Dakika.
Tür: Aksiyon/Bilim Kurgu/Gerilim/Korku.

Puan: 6,8/10. 

▶ ▶ “World War Z.“ başlık yazı, The Sorrowed Man blog ya da herhangi bir konu hakkındaki düşüncelerinizi thesorrowedman@windowslive.com adresine mail atarak belirtebilir, bu tip klişelerin yanı sıra Last.fm profilime uğrayabilir ve hazır oralardayken Twitter'dan da takip edebilirsiniz. :p

0 yorum:

Yorum Gönder